A kovácsmester

Árgyelán János kovácsmesterrel már sokszor találkoztunk, mindig jókedvűen mesélt a szakmájáról, és még szerencsepatkót is kaptam tőle. Sokan szeretik a Gyulai várban tartott bemutatóit. Örömmel készít ajándéktárgyakat, melyeket meg lehet vásárolni, és egyfajta emlékként haza lehet vinni.

fotó: Incze László

Sokszor fotóztam őt rendezvényeken, mindig is tetszett az, ahogyan ő dolgozik. Egyszer arra gondoltam, hogy megérdemelne egy kisfilmet, ahol elmeséli, hogyan kezdte a szakmát, és közben láthatjuk őt munka közben. Ez volt a videó elkészítésének indítatása.

Imádom, amikor hasonló témákról forgathatok, ezért megkértem Erdei-Kovács Zsolt kollégámat, hogy mit szólna, ha ő készítené az interjút, hiszen nagy tapasztalata van ezen a téren.

fotó: EKZS

Elkezdődött a forgatás, és hamar rájöttem, hogy muszáj kézből forgatni a vágóképeket, mert nagyon gyorsan kihűl a felhevített vas, amit a kovácsmester formál. Nem volt idő az állványt beállítani, mivel sok vágóképet akartam, és nem szerettem volna túlzottan megizzasztani a mesterünket sem, hiszen július végén forgott ez a film, és a kovácsműhelyben iszonyatosan meleg volt. Nem mértük, de éreztük.

Panasonic kamerámmal forgattam (GH5) mindezt 4K 25-50p képkockasebességgel, illetve volt 100p és 180p képkockasürüség, melyek a lassított felvételeket eredményezik a filmben. A lassítások látványosan sikerültek, de arra nem számítottunk, hogy a felhevült vasra ütéskor óriási nagy pukkanás keletkezik, mennydörgéshez tudnám hasonlítani.

Összességében egy nagyon jó élményt tudhatunk magunkénak, és remélem sikerült egy kis értéket menteni az utókor számára. Remélem sokan megnézik a filmet, és ellátogatnak majd a Gyulai várba, hogy láthassák Jánost munka közben.

Amennyiben te is szeretnél egy hasonló filmet, keress bizalommal!
Tags:


error: A tartalom másolásvédelem alatt áll!